7 ting å lære fra råtassene på samling i Sarpsborg

Derfor blir du en bedre o-løper av å være sammen med råtasser.

Det er bare så utrolig gøy og inspirerende å se hvordan miljøet i Oppsal vokser. O-trollsamlingen i Sarpsborg forrige helg var kanskje i overkant dominert av kids i blått og hvitt, men det betyr jo at vi gjør en veldig god jobb, og kan være til inspirasjon også for de andre klubbene. Det Kari-Ann har fått til de siste par årene er bare helt fantastisk, og all kudos til henne og de andre som har engasjert seg. Skrev ned noen tanker om hva vi kan lære av råtassene:

1. Sosialisering. De bygger vennskap, snakker med hverandre om hva de gjør utenom orienteringen, knytter livslange bånd. I blant tenker jeg at vi voksne orienteringsløpere også kan bli bedre på det. Tror det kan gjøre det lettere for andre å komme inn i miljøet vårt, hvis vi ikke bare snakker om veivalg og strekktider. Litt mer «Fortnite» og det siste på YouTube, altså. (Noen ganger kan enkelte råtasser snakke litt mindre om andre ting enn orientering akkurat når de er i skogen.)

Nesten cheerleading. Nesten.
Samarbeidsoppgave.
Sosialisering ved lunsjbordet.

2. Sjekk av koder. Rundt siste post på siste trening var det tre andre poster (Sarpsborg sine). Noen av oss (også noen råtasser som hadde det travelt) hadde antagelig dunket rett på første og beste post. Men Åse stoppet opp, betraktet kartet og terrenget rundt seg, kikket opp på en av postene hun ikke skulle ha, og så løp hun bort til den hun skulle ha, sjekket koden, og spurtet til mål. Tuva hadde tatt en runde innom de andre postene, og så kommet tilbake til den hun skulle ha, etter å ha sjekket koder. No more «rød sone» på Tio, 25-manna og Jukola.

3. Stolthet. Glede seg over fremgang og feire det. Jeg fulgte etter Aksel på første økta. Han var litt usikker her og der på første runden. På andre runden hadde han stor fremgang, og på neste økt gikk det enda bedre, og han la ikke skjul på at han var veldig fornøyd med det han hadde fått til på den lange C-løypa. I blant tenker jeg vi eldre løpere er litt for opptatt av alle bommene og dårlige veivalgene vi har gjort, i stedet for å være fornøyd med det vi faktisk har fått til. Det er fint å lære av sine feil, men har vi hatt et dårlig løp, er det alltids også noe som har gått bra, som man kan ta med seg videre og lære av, noe man har fått til.

Aksel på posten.

4. Enspretten og leking. Dette punktet hører egentlig sammen med punkt 1, sosialisering. I blant kan vi finne på andre ting enn bare løpe orientering sammen. Myrfotball, bowling, bading og enspretten er blant yndlingsaktivitetene til råtassene. Ikke hele tiden, men nå og da bør vi ha noen sosiale aktiviteter som ikke har med orientering å gjøre. 25-manna er jo en perfekt anledning her.

It’s gonna hurt!

5. Planlegging, orientere kartet og tommelgrep. Det er egentlig ikke så mye mer å si om dette punktet. Men råtassene er i stor grad veldig flinke på disse punktene. Og for oss som i blant løper litt på måfå, uten å konsentrere oss, er det mye å lære.

Synne.
Eskil.

6. Treningsiver. Det virker som om de fleste av råtassene gleder seg til neste orienteringsøkt. Det er stappfulle treninger, og mye aktivitet — og mange av dem løper også vanlige løp ganske ofte. Hadde vi andre vært like ivrige, hadde det fort vært 150 Oppsal-løpere på et o-løp i nærområdet. Så hvorfor ikke være med på noen flere treninger i høst og et par løp i tillegg til 25-manna?

O-sudoku var en ny øvelse for de fleste.

7. Gjennomgang av eget løp. Jeg innrømmer at jeg er en av dem som hiver kartet i søpla når jeg kommer hjem (banning i kjærka). Det som slår meg er at mange av råtassene faktisk går gjennom det de har gjort, og ser hva de kan lære av det. Jeg vet jo at mange av dere er på Livelox, og er ganske ivrig på dette punktet. Så nå skal jeg også begynne med det.

Takker 35 barn, hvorav 17 oppsalere, for alt jeg lærte i løpe av helga i Sarpsborg. Hvis noen av dere andre også vil bli bedre o-løpere, og i tillegg føle glede og stolthet over hvordan det spirer og gror i Oppsal, er det bare å melde seg som frivillig på en og annen trening ?

Per-Ivar, lagleder for Oppsal på o-trollsamlingen i Sarpsborg